KVKK'da Son Gün 31 Aralık 2019 Ertelendi

KVKK'da Son Gün 31 Aralık 2019 Ertelendi

Şirketler 30 Haziran 2020'a kadar VERBİS'e kayıt yaptırmak zorunda.

VERBİS'e kayıt yaptırmayan şirketlere 1 milyon TL'ye kadar para cezası kesilebilecek. Sistemde olan şirketler de kişisel veriyi korumazlarsa, büyük para cezalarına çarptırılabilecek.

3 yıl önce yürürlüğe giren (KVKK) Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yapılan son düzenlemelerle çok daha caydırıcı hale geldi. Müşteri bilgilerini, yani kişisel verileri korumada sisteme kayıt yaptırmayan şirketler KVKK'nın 18'inci maddesinin birinci fıkrasının Ç bendine göre 15 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar para cezasını da kapsayan idari yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Verileri yasa dışı yollardan ele geçirenlere 4 yıla kadar hapis cezası

Vatandaşların, yazılım, program ve uygulamalar aracılığıyla kişisel verilerini kanuna aykırı şekilde ele geçirenler ve veri depolayanlar için Kişisel Verileri Koruma Kurumu, suç duyurusunda bulunacak. Verileri yasa dışı yollardan ele geçirenler hakkında TCK'nın 136. maddesindeki, "Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" maddesinden soruşturma açılacak. Ayrıca 15 bin lira ile 1 milyon TL arasında idari para cezası da kesilebilecek.

(KVKK) Kişisel Verilerin Korunması Kanunu nedir?

Kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları belirleyen ve 2016 yılında yürürlüğe giren kanundur.

Kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişiler, veri işlemeye başlamadan önce (VERBİS) Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi'ne kaydolmak zorunda.

Yıllık çalışan sayısı 50'den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL'den çok olan ve bilgi depolayan şirketlerin VERBİS'e kayıt olmaları için son tarih 30 Haziran 2020.

Yıllık çalışan sayısı 50 kişiden az ve mali bilançosu 25 milyon TL'den düşük, ana faaliyeti özel nitelikli olan şirketlerse 30.06.2020'ye kadar VERBİS'e kayıt olmak zorunda.

Ciro ve çalışan sayısının altında olmakla birlikte ana faaliyeti özel nitelikli olanlar, örneğin eczaneler, hastaneler, özel muayenehanesi olanların kayıt yükümlülüğü 30.06 2020 tarihine kadar kayıt yaptırmak zorunda

Kamu kurumları da 30 Haziran 2020 tarihine kadar kayıt yaptırabilecekler.

Veri ihlali 72 saatte bildirmeli

Nedeni ne olursa olsun, kullanıcı verileri ihlale maruz kalan Veri Sorumlusu şirketin, durumunu 72 saat içinde KVKK'ya bilgi vermek zorunda. Ardından veri ihlalinden etkilenen veri sahiplerine bilgi vermesi gerekir. Cezası 1 milyon TL'ye varan bu uygulamanın, güvenliğin şirketler için hayati önem taşıdığını gözler önüne seriyor.

Veri Sorumlusu kimdir?

Kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek veya tüzel kişilerdir.
Bu kişiler, gerçek kişiler olabileceği gibi, kamu kurumları, şirketler, dernekler veya vakıflar gibi tüzel kişiler de olabilir.

VERBİS'e nasıl kayıt olunacak?

KVKK internet sitesi (www.kvkk.gov.tr) üzerinde yer alan VERBİS modülü ya da e-Devlet üzerinden VERBİS'e kayıt yaptırılabilir.

VERBİS nedir?

Kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin, kişisel veri işlemeye başlamadan önce kaydolmaları gereken sistemdir. Veri Sorumluları Sicili'ni ifade etmektedir.

Kanun gereği kamuya açık olarak tutulan VERBİS sayesinde kişisel verisi işlenen gerçek kişiler, kendi verileri üzerinde kontrolü sağlayabilir. Veri sorumluları tarafından işlenen kişisel verilere ilişkin olarak sadece üst başlıklar halinde kategorik bazdaki bilgiler sisteme girilecek. Dolayısıyla kimsenin kişisel verisi VERBİS'te, dolayısıyla da Kişisel Verileri Koruma Kurumunda tutulmayacak.

Açık Rıza nedir?

Belirli bir konuya ilişkin, bilgilendirilmeye dayanan ve hür iradeyle açıklanan rızadır. Açık rızanın kanundaki ögeleri taşıması ve ispatlanabilir olması gerekir. Sözlü, yazılı, ve elektronik ortam vb. yöntemlerle açık rıza alınabilir. Ayrıca, açık rızanın yazılı olduğu durumlarda, açık rıza metinleri açık, anlaşılır ve yalın bir şekilde kaleme alınmalıdır. Ayrıca, açık rızanın, olumlu bir irade beyanı içermesi gerekmektedir.

Açık Rıza Metni nedir?

95/46 sayılı Avrupa Birliği Direktifine göre Açık Rıza; ilgili kişinin kendisiyle ilgili veri işlenmesine özgürce, konuyla ilgili yeterli bilgi sahibi olarak, tereddüde yer bırakmayacak açıklıkta ve sadece o işlemle sınırlı olarak verdiği onay beyanıdır.

Anayasa'nın 20. maddesinin 3. Fıkrasında Kişisel Verilerin ancak kanunda ön görülen hallerde veya kişinin Açık Rızasıyla işlenebileceği hüküm altına alınmıştır.

Avrupa Birliği'nde yalnızca "Özel Nitelikli Kişisel Verilerin" işlenmesi için Açık Rıza aranmaktayken, ülkemizde "Genel Nitelikli Kişisel Verilerin" işlenmesi için de Açık Rıza aranmaktadır.

Verilen açık rızanın geçerli olması için üç unsuru vardır:

1- Belirli bir konuya ilişkin olması
2- Bilgilendirilmeye dayanması
3-Özgür iradeyle açıklanması

Şirketler, profesyonel danışmanlık hizmeti almalı

KVKK ile getirilen yükümlülük ve sorumluluklar yalnızca VERBİS'e kayıt yaptırmakla sınırlı değil.

Kişisel verilere ulaşımı olan ve bu verileri işleyen tüm gerçek ve tüzel kişilerin, sicile kayıt yükümlüsü olsalar da olmasalar da, bir an önce sistemlerini ve veri akışlarını KVKK'ya uyumlu hale getirmeleri gerekmektedir.

Hatta bu konuda uzman kuruluşlardan profesyonel danışmanlık hizmeti alınması gerekir. Böylece ortaya çıkabilecek sorunlar minimum seviyeye indirilmiş olur.

VERBİS ile ilgili konularda karşılaşılabilecek problemlerin giderilmesi ve aydınlatıcı bilgi verilmesi amacıyla KVKK Bilgi Danışma Merkezi (ALO 198), hafta içi her gün mesai saatlerinde hizmet vermektedir.

Ticari Elektronik İletilerde "Onay" Alma Şartları Nelerdir?

 6 Temmuz 2020 Pazartesi

Ticari elektronik iletilerde onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim aracıyla alınabilir.

Devamı

Ticari Elektronik İletilerin İçeriği Nasıl Olmalıdır?

 4 Temmuz 2020 Cumartesi

Ticari elektronik iletilerin içeriği, alıcıdan alınan onaya uygun olması gerekmektedir.

Devamı

GİB'den e-Arşiv Fatura Hakkında Duyuru!

 3 Temmuz 2020 Cuma

1 Temmuz tarihi itibariyle e-belge uygulamalarına dahil olan mükelleflerce, 30 Haziran 2020 tarihine ...

Devamı

Toplu Mail Yasaklanıyor Mu? Son Gün 1 Eylül

 2 Temmuz 2020 Perşembe

Toplu mail ve sms gönderimlerinde yeni dönem! son tarih 1 Eylül 2020 itibari ile İYS devreye giriyor.

Devamı

e-İrsaliye, 30 Temmuz'a Kadar Kağıt Ortamında Düzenlenebilir

 29 Haziran 2020 Pazartesi

e-İrsaliye uygulamasına ilk kez dahil olanlar, 30 Temmuz'a kadar kağıt e-İrsaliye düzenleyebilir ve alabilirler.

Devamı

İYS'de Şikayet Süreci Nasıl İşliyor?

 29 Haziran 2020 Pazartesi

Alıcılar, ticari elektronik ileti almayı reddettikleri bir Hizmet Sağlayıcı'dan ileti almaya devam ederlerse şikayet... 

Devamı

İYS'de Onay Gerektirmeyen İletiler Nelerdir?

 26 Haziran 2020 Cuma

Müşterilerle kargo takip, abonelik, borç durum vb. bilgi paylaşımlarında, önceden onay olma zorunluluğu yoktur.

Devamı

Hizmet Sağlayıcılar İYS'ni Nasıl Kullanacak?

 26 Haziran 2020 Cuma

Hizmet Sağlayıcılar, alıcılardan onaylarını İYS vasıtasıyla alabilir. İYS'de saklanır ve ispat yükümlülüğü İYS'ye aittir.

Devamı

İYS'den Muaf Olan Kurumlar

 26 Haziran 2020 Cuma

İYS (İleti Yönetim Sistemi)'nden muaf olan üniversiteler ve diğer özel eğitim ve öğretim kurumlarının hangileridir?

Devamı

Özel Entegratör Değişikliği Nasıl Yapılır?

 25 Haziran 2020 Perşembe

e-Fatura mükellefleri isterlerse kullandıkları yöntemi veya Özel Entegratörlerini değiştirebilirler.

Devamı

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Fiyatları Açıklandı!

 23 Haziran 2020 Salı

Hizmet Sağlayıcılar için İleti Yönetim Sistemi (İYS) hizmetleri ve fiyatları açıklandı. İleti ve İleti+ 2 seçenek var..

Devamı

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Temel Hizmetlerin İçeriği Nedir?

 23 Haziran 2020 Salı

İYS başvurusu onaylanmış Hizmet Sağlayıcılar, temel hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabilirler.

Devamı

e-İrsaliye Düzenlememe Cezası 2020

 13 Haziran 2020 Cumartesi

e-İrsaliye düzenlemeyen mükelleflere yıllık 180 bin TL'ye kadar ceza kesilebilecek.

Devamı

Gib e-İrsaliye Duyurusu Hakkında Son Durum

 12 Haziran 2020 Cuma

Gib e-İrsaliye Duyurusu Hakkında Son Durum Nedir? Beklenen Erteleme GİB Tarafından Yapılacak mı?

Devamı

E-İrsaliye Düzenlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 12 Haziran 2020 Cuma

E-İrsaliye nasıl düzenlenir, E-İrsaliye ne zaman düzenlenir, E-İrsaliye'de yer alması gereken bilgiler nelerdir?

Devamı

e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye, e-MM İçin Son Tarih 1 Temmuz 2020

 10 Haziran 2020 Çarşamba

e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Bilet mükellefleri için son geçiş tarihi 1 Temmuz 2020.

Devamı

Matbudan Dönüştürülen e-İrsaliye

 10 Haziran 2020 Çarşamba

e-İrsaliyenin teknik nedenlerle ya da fiili teslimat miktarının öngörülememesi durumunda e-İrsaliyeleri kağıt olarak..

Devamı

E-İrsaliye Başvuru! E-İrsaliye Giriş

 10 Haziran 2020 Çarşamba

E-İrsaliye başvuru sürecinde izlemeniz gereken tüm adımları en basit anlatımıyla bu yazımızda bulabilirsiniz.

Devamı
WhatsApp