Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler, 1/7/2021 tarihinden itibaren, bu tarihten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayanlar ise söz konusu Kuruma fatura düzenlemeye başlamadan önce e-Fatura uygulamasına geçecekler.
e-Fatura uygulaması ile ilgili konular Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanununun 397 Sıra No'lu Genel Tebliği'nde düzenlenmiştir. Faturaların e-Belge olarak oluşturulması ve gönderilmesinde uyulması gereken format ve standartlar ile diğer konular Gelir İdaresi Başkanlığına ait http://www.efatura.gov.tr/ internet adresinde yer almaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, mal ve hizmet alımlarında, ödeme ve diğer işlemlerinde tabi olduğu Kanun ve mevzuatta açıklanan usul ve esaslar kapsamında işlemlerini yürütmektedir. Fatura ile ilgili işlemler, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen format ve standartlara ilave olarak format ve standartlar (özel alanlar) belirlenmiştir. e-Faturadaki senaryo "Temel Fatura Senaryosu" üzerinden yürütülmektedir.
SGK'ya gönderilecek e-Faturalar özel formata uygunluk bakımından Sosyal Güvenlik Kurumu'nca kontrol edilerek belirlenen formata uygun olmayan faturalar kabul edilmemektedir.
e-Fatura ile ilgili işlemler, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen format ve standartlara ilave olarak özel alanlar belirlenmiştir. SGK'ya kesilen e-Faturadaki senaryo "Temel Fatura Senaryosu" üzerinden yürütülmektedir.
SGK'ya düzenlenecek e-Faturalar belirlenen format ve standartlar bakımından 4 guruba ayrılmıştır.
Sağlık hizmeti sunucuları tarafından gönderilecek faturalar için belirlenen format aşağıdaki gibidir:
İLAVE FATURA TİPİ-MÜKELLEF KODU-MÜKELLEF ADI-DOSYA NO-DÖNEM
İlave fatura tipi: Faturanın hangi sağlık hizmet sunucusundan geldiğini gösterir.
Mükellef kodu: Sağlık hizmet sunucusunun SGK'da tanımlı tesis kodudur. Sağlık hizmet sunucusunun SGK'da tanımlı kodu bulunmaması halinde bu bölüm "0000" şeklinde girilmelidir.
Mükellef adı: Sağlık hizmet sunucusunun SGK'da tanımlı adıdır. Sağlık hizmet sunucusunun SGK'da tanımlı bir adı yoksa bu bölüm sağlık hizmet sunucularının ruhsatlarındaki adı olmalıdır.
Dosya no: Sağlık hizmet sunucusunun dönem sonunda MEDULA üzerinde işlemlerini sonlandırdığında MEDULA sisteminde verilen evrak referans numarasıdır. MEDULA sisteminde bu numaraların üretilmediği hallerde bu bölüm "0000" olmalıdır.
Dönem nedir? Faturanın ilişkili olduğu dönemdir. Yıl-Ay-Gün şeklinde girilmesi gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu merkez ve taşra birimlerinin elektrik, telefon, internet, TV, doğalgaz gibi mal ve hizmet alımlarına yönelik gönderilecek faturalar için belirlenen format aşağıdaki gibidir:
İLAVE FATURA TİPİ- MÜKELLEF KODU- MÜKELLEF ADI -DOSYA NO - DÖNEM
ABONELİK - ABONELIK- -Abone No - Yıl-Ay-Gün
Sosyal Güvenlik Kurumu'na mal hizmet alımlarına yönelik gönderilecek faturalar için belirlenen format aşağıdaki gibidir:
İLAVE FATURA TİPİ- MÜKELLEF KODU- MÜKELLEF ADI- DOSYA NO -DÖNEM
MAL/HİZMET- MAL_HIZMET- - Harcama
Yukarıda belirtilen format ve grup haricinde gönderilecek faturalar için belirlenen format aşağıdaki gibidir:
İLAVE FATURA TİPİ-MÜKELLEF KODU-MÜKELLEF ADI -DOSYA NO -DÖNEM DİĞER- DIGER
İlave fatura tipi: Yukarıda açıklanan format ve grup haricinde gönderilecek faturalar içindir.
Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilecek elektronik faturalarda SGK'ya ait bilgiler aşağıdaki gibidir:
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
ÇANKAYA VERGİ DAİRESİ
VERGİ NO: 7750409379
ADRES: ÇANKAYA- ANKARA
SGK'ya kesilen e-Fatura "Temel Fatura Senaryosu" üzerinden yürütüldüğü için iptal işlemi de Temel Fatura senaryosu üzerinden yapılır.
"Temel Fatura" senaryosundaki e-Faturanın, "e-Fatura İptal Portalı" üzerinden iptal edilmesi için öncelikle faturayı düzenleyen kişinin (satıcı) iptal talebinde bulunması gerekir. İptal talebinin ardından fatura numarası ve fatura bilgilerini yazarak kendisine ait mali mühürle imzalaması gerekmektedir. Oluşturulan iptal talebinin ardından, faturanın alıcısının "e-Fatura İptal Portalı" üzerinden onay vermesi gerekmektedir.
e-Fatura iptal işlemi hakkında detaylı bilgi almak için "e-Fatura İptal Portalı Nedir? Temel Fatura Nasıl İptal Edilir?" ve "Temel Fatura İptal Edilir Mi?" yazılarımızı okuyabilirsiniz.
SGK e-Fatura uygulaması kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.