Katma Değer Vergisi Nedir? KDV Nasıl Hesaplanır?

Katma Değer Vergisi Nedir? KDV Nasıl Hesaplanır?

Ülkemizde en önemli vergi kalemlerinden biri olan Katma Değer Vergisi (KDV) yapılan mal ve hizmet teslimlerinde; mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği dolaylı vergi türüdür. Tüketim vergisi olan KDV, 1984 yılında 3065 sayılı kanunla yürürlüğe girmiştir.

Katma Değer Vergisi (KDV) nedir?

KDV, vergi mükelleflerin yarattıkları katma değer üzerinden aylık olarak ödedikleri vergi türüdür.

Katma Değer Vergisi Kanunu'na ulaşmak için tıklayınız.

KDV oranı kaçtır?

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'yla Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20'ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10'a çıkarıldı.

Yeme içme sektörü, deterjan, sabun, tuvalet kağıdı ve bebek bezinde KDV yüzde 10 oldu.

Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkolde KDV yüzde 20 oldu.

Uygulama 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

İlgili resmi gazete detayına ulaşmak için tıklayınız.

KDV NASIL HESAPLANIR?

KDV hariç tutar, mal ve hizmet bedeline KDV tutarının eklenmemiş halidir.

KDV dahil tutar, mal ve hizmet bedeline KDV tutarının eklenmiş halidir.

KDV Tutarı: Mal veya Hizmet Bedeli x (KDV Oranı/100)

Örneğin, 400 TL'lik bir malın KDV'si % 18 olsun.

400 x 0.18 = 400 x (18/100) =72 TL KDV tutarıdır.

Malın KDV dahil fiyatı = 400 TL + 72 TL = 472 TL'dir.

onca-on-muhasebe1

mysoft-e-belge-kampanyalarımızı-simdi-inceleyin

Türk vergi sistemi "beyana" tabidir. Vergi mükellefleri belirli dönemlerde elde ettikleri geliri ve ne kadar vergi vermeleri gerektiğini beyan etmek zorundadır. Bu sayede olası usulsüzlüklerin ve vergi kaçakçılığının önüne geçilmiş olur.

Katma Değer Vergisi (KDV) tüketim vergisi niteliğindedir. Mal ya da hizmet alım satımı yapıyor iseniz mutlaka bildirmeniz gereken vergi türlerinden biri de KDV beyannamesidir.

KDV beyannamesi nedir?

KDV, bir malı ya da hizmeti satın alan kişinin o mal veya hizmeti satana ödediği vergi türüdür. Ülkemizde alınan KDV oranları %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 çeşittir.

Lüks olmayan temel tüketim ve barınma ihtiyaçları için %1, yumurta, peynir, süt vs. tüketim ürünlerinden %8, temel tüketim ürünü sayılmayan beyaz eşya, telekomünikasyon ürünlerinden ise %18 oranında KDV alınmaktadır.

KDV beyannamesi mükelleflerin, devletin belirlediği oranlarda, satılan mal ve hizmetten elde edilen gelir üzerinden ne kadar vergi ödemekle yükümlü olduklarını devlete bildirmesidir.

KDV beyannamesi nasıl düzenlenir?

"Katma Değer Vergisi Beyannamesi Formu"nun eksiksiz olarak doldurulması gerekir. KDV beyannameleri siyah veya mavi tükenmez kalemle hatasız olarak doldurulmalıdır.
Beyannameyi, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine elden verebileceğiniz gibi posta yolu ile taahhütlü ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderebilirsiniz.

KDV beyannamesi tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine internet vergi dairesi aracılığı ile e-Beyanname şeklinde de düzenlenebilir.

  • Mükellefe ait kişisel bilgiler yazılır.
  • Mükellefin bağlı olduğu vergi dairesi, ili ve ilçesi belirtilir.
  • KDV beyannamesinin verildiği döneme ait yıl yazılır.
  • Vergilendirme döneminin aylık mı yoksa 3 aylık mı olduğu belirtilir.
  • 1. tabloda "tevkifat uygulanmayan işlemler" bölümü bulunmaktadır. 6, 8, 10 ve 12. satırlarda beyannamenin dönemine ait KDV miktarı hesaplanarak oluşturulan ve kesintiye uğramamış mal ve hizmet teslimlerinin KDV hariç tutarları, KDV oranlarına göre ayrıntılar girilir.
  • 7, 9, 11 ve 13. satırlara ise hesaplanan KDV tutarları yazılmalıdır.
  • 2. tabloda "kısmi tevkifat uygulanan işlemler" bölümü bulunur. 14, 16, 18 ve 20. satırlarda bu alanla ilgili işlemlere ait KDV matrahları, KDV oranları ve KDV'nin ne kadarının kesintiye uğradığı yazılmalıdır.
  • 3. tabloda "Diğer İşlemler" bölümde hizmet ve teslim bedelleri ile hesaplanan KDV tutarı girilir.
  • 4. tabloda "İndirimler" bölümü bulunmaktadır. Varsa bir önceki dönemden devreden KDV tutarı girilir. Daha sonra mevcut döneme ait indirilecek KDV tutarı ve diğer tutarlar girilerek tablonun son satırında indirimler toplamı yazılır.
  • 5. tabloda "Sonuç Hesapları" bölümü bulunmaktadır. 38. satıra 31. satıra ait toplam hesaplanan KDV'den 37. satıra ait indirimler düşülerek bulunan farkın pozitif olması durumunda 89. satırda yer alan tutar ile karşılaştırması yapılır.
  • Küçük olan tutar 38. satıra yazılır. Diğer satırlara ise hesaplanarak ödenmesi gereken KDV, iade edilmesi gereken KDV ve sonraki döneme devreden KDV tutarları yazılır.

Düzeltme beyannamesi nasıl düzenlenir?

KDV mükellefleri tarafından geçmiş vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak bir düzeltme beyannamesi verilmesi halinde, en son KDV beyannamesi de dâhil olmak üzere aradaki tüm KDV beyanlarının buna göre düzeltilmesi gerekmektedir.

Ancak, düzeltme beyannamesinin verildiği dönemden en son vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesine kadar, bu düzeltme neticesinde aradaki vergilendirme dönemlerinde ödenecek bir vergi çıkmaması kaydıyla, her bir dönem için ayrı ayrı düzeltme beyannamesi verilmesine gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu tür durumlarda düzeltmenin yapıldığı vergilendirme dönemi ile en son vergilendirme dönemine ilişkin, düzeltme beyannamesi verilmesi yeterli olacaktır.

KDV beyannamesi ne zaman verilir?

KDV beyannamesi, her ayın 24. günü verilir.

KDV ne zaman ödenir?

KDV beyannamesinin verildiği ayın 26. günü akşamına kadar ödenir.

KDV Tevkifatında Sınır Nedir?

Kısmi tevkifat uygulamasında her işlemin KDV dahil tutarı 1.000 TL'yi geçmediği zaman, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması durumunda, tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.

Belirlenen miktarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak maksadıyla, bedel kısımlara ayrılamaz, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması durumunda tevkifat yapılır.

Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak için birden çok fatura düzenleyerek bedelin kısımlara bölündüğünün belirlenmesi durumunda vergi daireleri tarafından bütünlük arz ettiği tespit edilen alımların toplamının sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılır.

Buna göre;

  • 1 sene süreli hizmet alımı şeklinde sözleşme yapılan fakat aylık vergilendirme dönemleri itibariyle kısım kısım verilebilen hizmetlerde, alt sınır hesabında aylık olarak verilen hizmetle ilgili düzenlenen faturadaki KDV dahil bedel dikkate alınır.
  • 5018 sayılı Kanuna tabi bir kurumun makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlarına haftalık, aylık, yıllık bakım sözleşmeleri çerçevesinde sunulan hizmetler; her bir bakım döneminde sunulan kısım itibariyle değerlendirilir.

Kurumun istek ve gereksinimleri yönünde ortaya çıkan, dönemsellik içermeyen tamir, bakım ve onarım hizmetleri ise KDV dahil 1.000 TL'yi geçmezse tevkifata tabi tutulmaz.

Tamir, bakım ve onarım hizmetlerinin sorumlu kurumun muhtelif makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlarına aynı gün içinde ifa edilmesi halinde bedel, her bir araç itibariyle değil, toplam olarak dikkate alınır ve 1.000 TL'yi geçerse tevkifata tabi tutulur.

  • Yılın tamamında belirli ölçüde ürün için fason konfeksiyon işi yapılması yönünde sözleşme düzenlenmesi fakat yıl içinde günlük, haftalık veya aylık olarak teslim edilen ürün karşılığında fason hizmet faturası düzenlenmesi durumunda, her fason hizmet faturasındaki KDV dahil hizmet bedeli, tevkifat alt sınırının hesabında dikkate alınır.

Ancak, bedelin parçalara bölünerek birden fazla fatura düzenlendiğinin belirlenmesi durumunda gerekli işlemler yapılır.

Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanların (profesyonel spor kulüplerince "şirketleşenler dahil" yapılan teslim ve hizmetler hariç), kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki teslim ve hizmetlerinde hesaplanan KDV, alıcıların durumuna bakılmadan, tevkifata tabi tutulmaz.

Deepfake Nedir? Nasıl Kullanılır? Deepfake Kullanmak Suç Mu?

 1 Mart 2024 Cuma

Dijital çağın tehlikesi olarak nitelendirilen deepfake, derin kurgu veya derin sahte anlamındadır.

Devamı

2024 Asgari Ücret Ne Kadar? Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Nedir?

 27 Aralık 2023 Çarşamba

Asgari ücret işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

Devamı

e-Faturada Karekod Zorunlu Mu? e-Arşiv Faturada Karekod Zorunluluğu Nedir?

 10 Eylül 2023 Pazar

e-Fatura, e-Arşiv Fatura vb. elektronik belgelerde "Karekod" bulunması zorunlu oldu.

Devamı

Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

 7 Temmuz 2023 Cuma

7 Temmuz 2023 tarihli resmi gazete ile Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

Devamı

Beyanname Verilme ve Ödeme Süreleri İle Form Ba-Bs Verilme ve E-Defter ve Beratların Yüklenme Süreleri Uzatıldı

 30 Mart 2023 Perşembe

Beyannamelerin Verme Ödeme, "Form Ba-Bs" Bildirimlerinin Verilme ve e-Defter Beratların yüklenme süreleri uzatıldı.

Devamı

GİB'den e-Defter, e-Arşiv Fatura Hakkında Duyuru!

 26 Mart 2023 Pazar

1 Temmuz tarihi itibariyle e-belge uygulamalarına dahil olan mükelleflerce, 30 Haziran 2020 tarihine ...

Devamı

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? Şahıs Şirketi Açma Maliyeti 2024

 21 Mart 2023 Salı

e-Devlet üzerinden şahıs şirketi kuruluş işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Devamı

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Kullanım Rekoru Kırdı!

 17 Mart 2023 Cuma

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konan elektronik uygulamalar kullanım rekoru kırdı.

Devamı

e-İrsaliyede Karekod Zorunlu Mu? İnternetten Mal ve Hizmet Satışı Yapanlarda Karekod Zorunluluğu

 20 Şubat 2023 Pazartesi

e-İrsaliye Karekod zorunlu mu? İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar için e-İrsaliye Karekodu zorunluluğu nedir?

Devamı
WhatsApp