Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) ve Elektronik Ticaret Bilgi Platformu Nedir? Ne İşe Yarar?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) ve Elektronik Ticaret Bilgi Platformu Nedir? Ne İşe Yarar?

Ticaret Bakanlığı kapsamında Türkiye'de e-Ticaretle alakalı sektördeki tüm paydaşların bilgi sahibi olmasını sağlamak ve kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) ve Elektronik Ticaret Bilgi Platformu hayata geçirildi.

Türkiye ekonomisi için son derece stratejik bir alan olan e-Ticaret sektörüyle ilgili olarak e-Ticaret Bilgi Platformu girişimci ve tüketicilere rehber olacak.

Özellikle Covid 19 salgını sürecinde e-Ticaretin önemi çok daha da fazla ortaya çıktı. e-Ticaret sistemleri KOBİ'lerin, üretici birliklerinin, belli iş kollarında faaliyet gösteren esnafın ve dış ticaret alanında tecrübesiz firmaların ticari faaliyetlerinin geliştirilmesi ve dış ticarete atılmalarının sağlanabilmesi açısından büyük fırsatlar sunmaktadır. Özellikle KOBİ'ler, girişimciler, üreticiler e-Ticaret sayesinde ürünlerini tüm dünyaya tanıtma ve pazarlama imkanına sahipler.

ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) nedir?

Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş e-Ticaret (elektronik ticaret) bilgi ve sorgulama sistemidir. ETBİS'in amacı internetten alışveriş yapan tüketicileri korumak, e-Ticaret firmalarının bilgilerini kayıt altına alarak internette kayıt dışılığın önüne geçmek ve daha güvenli bir alışveriş ortamı sağlamaktır.

Elektronik Ticaret Bilgi Platformu nedir?

eticaret.gov.tr web sitesinin tamamı, haberler, forum vs.
Vatandaşlar e-Ticaret sitelerinin güvenirliğini sorgulayabilecek!
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) ve Elektronik Ticaret Bilgi Platformu'nda yer alan pek çok bilgi ve kaynağa eticaret.gov.tr adresinden isteyen herkes ulaşabilecek.

Ayrıca eticaret.gov.tr adresinde yer alan "Kayıtlı Site Sorgulama" seçeneği sayesinde tüketiciler, alışveriş yapmak istedikleri e-Ticaret sitesi hakkında sorgulama yapabilecekler. Tüketiciler "Kayıtlı Site Sorgulama" bölümünden söz konusu e-Ticaret sitesi ETBİS'e üye mi, güven damgası var mı anında öğrenebilecekler. Yine e-Ticaret sitesiyle ilgili tanıtım, reklam ve iletişim kanallarına ETBİS üzerinden erişim sağlayabilecekler.

e-Ticaret Akademisi yayında!

Bunlarla birlikte e-Ticaret bilgi kaynağı olarak hazırlanan platformda e-Ticaret Akademisi de yer almakta. Akademi üzerinden işletmeler ve tüketiciler online ve ücretsiz olarak e-Ticaret ve e-İhracat eğitimleri alabilecekler. e-Ticaret sitesi kurulumundan e-İhracata kadar bir çok konuyu içeren 33 eğitim videosu ile 74 eğitim dokümanı e-Ticaret Akademisi'nde yer almaktadır.

2022 Yılı ilk 6 ay e-Ticaret verileri açıklandı

2022 yılı ilk 6 ayı itibarıyla ülkemizde e-Ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %116'lık artışla 348 milyar TL olarak gerçekleşti. 2022 yılı ilk 6 ayında sipariş adetleri yüzde 38 artış ile 1 milyar 654 milyon adetten 2 milyar 294 milyon adede yükseldi.
Aynı dönemde e-Ticaretin genel ticarete oranı ise %18,5 olarak gerçekleşti.
Ülkemizde hem ETBİS'e kayıtlı olup hem de pazar yerlerinde e-Ticaret faaliyetinde bulunan 488.706 işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerin 29.287'si ETBİS'e kayıtlı işletme olarak faaliyet gösterirken, 472.840 işletme e-Ticaret pazar yerlerinde faaliyet göstermektedir. Ayrıca ETBİS'e kayıtlı site sayısı 34.931'e ulaştı. 13.421 işletme kendi sitesinde e-ticaret faaliyetinde bulunmakla birlikte e-Ticaret pazar yerlerinde de satış yapmaktadır.
2022 yılı ilk 6 ay E-Ticaret Bültenine ulaşmak için tıklayınız 

Türkiye'nin ilk e-ticaret verileri açıklandı!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin ilk kez derlenen 2019 yılı e-Ticaret verilerini açıkladı.

2019 yılı itibarıyla Türkiye'de e-Ticaret hacmi 136 milyar lira olarak gerçekleşti. 2019 yılı toplam e-Ticaret tutarının % 85'i yurt içi harcamalardan, % 9'u diğer ülkelerin ülkemiz e-Ticaret sitelerinden yaptığı alışverişlerden, % 6'sı ise vatandaşların yurt dışı sitelerden yaptığı alışverişlerden oluştu.

e-Ticaret hacminin 97,5 milyar lirasını (% 71,5'i) kartlı ödemeler, 8,9 milyar lirasını (% 6,5) kapıda ödemeler ve 29,5 milyar lirasını da havale/EFT ödemeleri oluşturdu.

e-Ticarette hava yolları lider!

e-Ticarette hava yolları sektörü 15,3 milyar lira ile ilk sırayı alırken, bu sektörü giyim, ayakkabı ve aksesuar 13,8 milyar lira, beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörü 13,3 milyar lira, seyahat sektörü 9,3 milyar lira, elektronik 8,5 milyar lira, yemek sektörü ise 5 milyar lira işlem hacmiyle takip etti.

Sipariş sayıları bakımından kartlı işlemlerde yazılım sektörü birinci sırada!

Sipariş sayıları bakımından kartlı işlemler içinde yazılım sektörü % 75 ile ilk sırayı alırken, bu sektörü çiçekçilik % 62, hava yolları % 60, kitap ve dergi yüzde 51, beyaz eşya ve küçük ev aletleri % 50, elektronik sektörü % 43, seyahat % 41, araç kiralama % 29, giyim ise % 14'lük orana sahip.

e-Ticaret'te kayıtlı firma sayısı 68 bin 457

Türkiye'de şu anda toplam 68 bin 457 işletme e-Ticaret alanında faaliyet gösteriyor. İşletme sayısının en fazla olduğu il ise % 46 ile İstanbul.
Bununla birlikte e-Ticarete kayıtlı işletmelerin % 84'ü tüccar ve sanayici, % 16'sı ise esnaf işletmesi. e-Ticaret kanalıyla yapılan alışverişlerin % 36'sı İstanbul, % 9'u Ankara, % 6'sı ise İzmir'den yapılmaktadır.

e-Ticaret'te 1 milyar 366 milyon sipariş

Ödeme biçimleri açısından değerlendirildiğinde 2019 yılında internetten kartlı, kapıda ödeme ve havale/EFT kapsamında toplam 1 milyar 366 milyon sipariş verildi.

Kartlı ödemelerde 532 milyon sipariş, kapıda ödemede 176 milyon sipariş, havale/EFT'de 657 milyon sipariş gerçekleşti.

Toplam 136 milyar lira olarak gerçekleşen e-Ticaret hacmi bakımından değerlendirildiğinde, bu siparişlerin ortalama sepet tutarı 99,5 lira. Bu tutar kartlı ödemelerde 183 lira, kapıda ödemede ise 50 lira olarak karşımıza çıkarken, sektörel olarak hava yollarında 874 lira, giyimde 160 lira, seyahatte 174 lira, elektronikte 126 lira, yemek sektöründe 34 lira, kitap ve dergide 64 lira, çiçekçilikte 82 lira.

e-Ticaret'te Her 4 alışverişten biri taksitli

e-Ticaret harcamalarının % 76'sı peşin ödemeyle, % 24'ü ise taksitli ödeme yapılarak gerçekleşti.

Dönemsel olarak değerlendirildiğinde, en yüksek e-Ticaret satışları Kasım ayında, en düşük satışlar ise Ramazan ve Kurban Bayramı arifelerinde gerçekleşti. e-Ticaret, haftanın ilk günlerinde daha yüksek seyrederken haftanın son günlerine doğru ise düşüş göstermektedir.

COVİD 19 DÖNEMİNDE E-TİCARET KANALIYLA YAPILAN GIDA ALIŞVERİŞLERİ 6 KAT ARTTI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2019 verileriyle birlikte henüz işlenmemiş 2020'nin ilk 5 aylık dönemine ilişkin verileri de açıkladı.

2020 yılının ilk 5 ayında, bilhassa Covid 19 salgını sürecinde e-Ticaret hacmi, 2019 yılının aynı dönemine göre % 48 artışla 63,3 milyar lira olarak gerçekleşti. İlk 5 ayda, kartlı işlemlerde en fazla artış gösteren sektörler, % 75 artışla beyaz eşya ve ev aletleri, % 43 artışla giyim, ayakkabı ve aksesuar, % 53 artışla elektronik sektörü, % 95 artışla yazılım sektörü, % 400'ün üzerinde artışla gıda ve süpermarket sektörleri yer aldı.

Buna rağmen ilk 5 ayda, araç kiralama % 8, hava yollar ı% 40, seyahat-taşımacılık % 47 ve eğlence-sanat % 16 düşüş yaşandı.

Özellikle Covid 19 sürecinde (Mart, Nisan, Mayıs) aylarının toplamına bakıldığı zaman, 2019 yılına nazaran e-Ticaret kanalıyla gıda, süpermarket harcamalarında 6 kattan fazla, kimyasallarda 2,5 kat, beyaz eşyada 2 kat, bebek bakım harcamalarında 2 kat artış yaşandı. Söz konusu 3 ayda konaklamada yüzde 80, seyahat ve taşımacılıkta yüzde 77, hava yollarında yüzde 75 düşüş görüldü.

mysoft-e-belge-kampanyalarımızı-simdi-inceleyin

Deepfake Nedir? Nasıl Kullanılır? Deepfake Kullanmak Suç Mu?

 1 Mart 2024 Cuma

Dijital çağın tehlikesi olarak nitelendirilen deepfake, derin kurgu veya derin sahte anlamındadır.

Devamı

2024 Asgari Ücret Ne Kadar? Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Nedir?

 27 Aralık 2023 Çarşamba

Asgari ücret işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

Devamı

e-Faturada Karekod Zorunlu Mu? e-Arşiv Faturada Karekod Zorunluluğu Nedir?

 10 Eylül 2023 Pazar

e-Fatura, e-Arşiv Fatura vb. elektronik belgelerde "Karekod" bulunması zorunlu oldu.

Devamı

Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

 7 Temmuz 2023 Cuma

7 Temmuz 2023 tarihli resmi gazete ile Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

Devamı

Beyanname Verilme ve Ödeme Süreleri İle Form Ba-Bs Verilme ve E-Defter ve Beratların Yüklenme Süreleri Uzatıldı

 30 Mart 2023 Perşembe

Beyannamelerin Verme Ödeme, "Form Ba-Bs" Bildirimlerinin Verilme ve e-Defter Beratların yüklenme süreleri uzatıldı.

Devamı

GİB'den e-Defter, e-Arşiv Fatura Hakkında Duyuru!

 26 Mart 2023 Pazar

1 Temmuz tarihi itibariyle e-belge uygulamalarına dahil olan mükelleflerce, 30 Haziran 2020 tarihine ...

Devamı

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? Şahıs Şirketi Açma Maliyeti 2024

 21 Mart 2023 Salı

e-Devlet üzerinden şahıs şirketi kuruluş işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Devamı

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Kullanım Rekoru Kırdı!

 17 Mart 2023 Cuma

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konan elektronik uygulamalar kullanım rekoru kırdı.

Devamı

e-İrsaliyede Karekod Zorunlu Mu? İnternetten Mal ve Hizmet Satışı Yapanlarda Karekod Zorunluluğu

 20 Şubat 2023 Pazartesi

e-İrsaliye Karekod zorunlu mu? İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar için e-İrsaliye Karekodu zorunluluğu nedir?

Devamı
WhatsApp