Diğer Ücretlilere 2021'de Uygulanacak Vergi Tarifesi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Diğer Ücretlilere 2021'de Uygulanacak Vergi Tarifesi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Diğer Ücretlilere 2021'de Uygulanacak Vergi Tarifesi Nedir?

Diğer ücret geliri elde eden hizmet erbaplarının 2021 yılında ödeyeceği gelir vergisinin tarh ve tahakkuk işlemleri 1 Şubat-1 Mart (28 Şubat hafta sonuna rastladığından) tarihleri arasında yapılacaktır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'na göre ücret gelirleri; gerçek ücretler ve diğer ücretler olmak üzere iki şekilde vergilendirilmektedir. Gerçek usule tabi ücretlerin vergilendirilmesi, ücretten işveren tarafından vergi kesintisi yapılması ve elde edilen ücretin belirlenen koşulları sağlaması halinde yıllık beyanname verilerek yapılmaktadır.

Diğer ücretli hizmet erbabının ödeyeceği gelir vergisi, hizmetin verileceği takvim yılının Şubat ayında hesaplanmaktadır. Diğer ücretli hizmet erbabının safi ücretleri, takvim yılı başından geçerli olan sanayi sektöründe çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının %25'i olarak hesaplanmaktadır. Bulunan safi ücret tutarına vergi tarifesi uygulanarak ödenecek gelir vergisi hesaplanmaktadır.

Gelir Vergisi Kanununa göre diğer ücretli kapsamında sayılan hizmet erbapları kimlerdir?

  • Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar,
  • Özel hizmetlerde çalışan şoförler,
  • Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri,
  • Gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar,
  • Gerçek ücretlerinin tespitine imkân olmaması nedeniyle, Danıştay'ın olumlu görüşü ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca bu kapsama alınanlar.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 64'üncü maddesine göre diğer ücret gelirleri için yıllık beyanname verilmez. Diğer gelirler sebebiyle beyanname verilmesi durumunda da diğer ücret gelirleri beyannameye dahil edilmez.

Diğer ücretlilerden işe başlarken istenilen belgeler nelerdir?

  • Kimlik kartı, (yabancıların pasaportunun noter onaylı örneği veya vergi dairesi görevlilerine onaylatmak üzere aslı ve fotokopisi)
  • İşverenden alınan iş bildirimi (iş bildiriminde iş verenin adı soyadı, vergi dairesi, TCKN, VKN, adresi ve imzası bulunmalıdır.)

Diğer ücret kapsamında vergilendirilenler, vergi karnesi almak zorundadır. Mükellefler, işe başladıkları tarihten itibaren 1 ay içinde, vergi karnesini doldurarak, vergi dairesine ibraz etmeleri gerekmektedir.

Diğer ücretlilerin vergilendirilme dönemi ne zamandır?

Diğer ücretlilerin vergilendirilme dönemi hizmetin ifa olduğu takvim yılıdır. Diğer ücretlilerin ödeyeceği gelir vergisi, hizmetin ifa olduğu yılın ikinci ayında, takvim yılı içinde başlaması durumunda ise başlama tarihinden itibaren bir ay içinde tahakkuka bağlanır. Ödenecek gelir vergisi, mükellefin ikametgahının olduğu yer vergi dairesi tarafından tarh edilir.

Diğer ücretlilerin vergi tarhı ve hesaplanması nasıldır?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 64'üncü maddesine göre, hizmet erbabının safi ücretleri takvim yılı başından geçerli olan ve sanayi sektöründe çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının %25'idir.

Takvim yılı içinde işe başlayan diğer ücret sahiplerinin vergi matrahı, yıllık diğer ücret matrahından işe başlama ayı hariç tutularak, o yılın sonuna kadarki aylara isabet eden tutardır.

2021 takvim yılı başında sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı 3,577,50 TL'dir.

Diğer ücretlilere 2021 yılında uygulanacak vergi tarifesi nedir?

Gelir Vergisi Kanunu'na göre 2021 yılında elde edilen diğer ücretlilere ait gelirler için aşağıda yer alan vergi tarifesi uygulanarak gelir vergisi hesaplanır.

Gelir vergisine tabi gelirler;

  • 24.000 TL'ye kadar %15
  • 53.000 TL'nin 24.000 TL'si için 3.600 TL, fazlası %20
  • 130.000 TL'nin 53.000 TL'si için 9.400 TL (ücret gelirlerinde 190.000 TL'nin 53.000 TL'si için 9.400 TL), fazlası % 27
  • 650.000 TL'nin 130.000 TL'si için 30.190 TL (ücret gelirlerinde 650.000 TL'nin 190.000 TL'si için 46.390 TL), fazlası %35
  • 650.000 TL'den fazlasının 650 TL'si için 212.190 TL (ücret gelirlerinde 650.000 TL'den fazlasının 650.000 TL'si için 207.390 TL), fazlası %40

oranında vergilendirilir.

Diğer ücretlilerin vergileri ne zaman ödenir? 2021

Gelir Vergisi Kanunu'nun 118'inci maddesine göre diğer ücretlinin vergisi,

  • Öteden beri işe devam edenlerde yıllık verginin yarısı takvim yılının ikinci ayında (1 Şubat–1 Mart 2021) diğer yarısı ise sekizinci ayında (1– 31 Ağustos 2021),
  • Takvim yılının birinci yarısı içinde işe başlayanlarda, yıllık verginin yarısı verginin karneye yazıldığı ayda, diğer yarısı takvim yılının sekizinci (1–31 Ağustos/2021) ayında,
  • Takvim yılının ikinci yarısı içinde işe başlayanlarda ise verginin karneye yazıldığı ayda,

ödenmesi gerekmektedir.

Diğer ücretli çalıştıran işyerlerinin sorumlulukları nedir?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 251'inci maddesine göre kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı ile götürü gider usulünü kabul eden gayrimenkul sermaye iradı sahipleri, yanlarında çalışan hizmet erbabının belirlenen süre zarfında karne almalarını ve karnelerinde yazılı vergi ödemelerini temin etmek zorundadırlar. Söz konusu zorunluluğa uyulmadığı takdirde;

  • Süresinde karne almamış ya da vergisini tarh ettirmemiş olan hizmet erbabının vergisi de cezası da işveren adına kesilerek tahsis edilir.
  • Vergi karnesini zamanında almış ve vergisini tarh ettirmemiş olan hizmet erbabının süresinde ödenmemiş olan vergisi ve gecikme zammı da yanında çalıştığı işverenden tahsil edilir.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 122'inci maddesine göre diğer ücret kapsamında vergilendirilen hizmet erbabının Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine tabi işverenler nezdinde çalışmaya başlaması durumunda, bu tarihten sonraki döneme ait olmak üzere peşin ödemiş oldukları vergiler gerçek ücretleri üzerinden hesaplanan vergilere mahsup edilir. Mahsubu yapılan tutar hizmet erbabının vergi karnesine işveren tarafından işlenir.

Diğer ücretliye ödenen ücret tutarları gerçek usulde gelir vergisi tevkifatına tabi tutulmaz. 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı çalışanları bildirmekle yükümlü olan işverenler tarafından verilecek Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde vergi tevkifatıyla ilgili bölümlerin doldurulmasına gerek yoktur.

Diğer ücretlilerin vergilendirilmesiyle ilgili önemli bilgiler

  • Diğer ücretlilerin Gelir Vergisi Kanunu'nun 31'inci maddesinde yer alan engellilik indirimden faydalanması mümkün değildir.
  • Gelir Vergisi Kanunu'nun 32'inci maddesinde yer alan Asgari Geçim İndirimden (AGİ) faydalanması mümkün değildir.
  • Gelir Vergisi Kanunu'nun 63'inci maddesinde yer alan sigorta pirimi, şahıs / hayat sigorta pirimleri ve sendika aidatları gibi indirimlerden faydalanması mümkün değildir.
  • 213 sayılı VUK'nun 238'inci maddesine göre diğer ücret üzerinden vergiye tabi hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri için ücret bordrosu düzenlenmez.

Diğer ücretlilerin vergilendirilmesi konusunda detaylı bilgi almak için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Diğer Ücretlilerin Vergilendirilmesi Rehberine ulaşmak için tıklayınız.

mysoft-e-belge-kampanyalarımızı-simdi-inceleyin

Deepfake Nedir? Nasıl Kullanılır? Deepfake Kullanmak Suç Mu?

 1 Mart 2024 Cuma

Dijital çağın tehlikesi olarak nitelendirilen deepfake, derin kurgu veya derin sahte anlamındadır.

Devamı

2024 Asgari Ücret Ne Kadar? Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Nedir?

 27 Aralık 2023 Çarşamba

Asgari ücret işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

Devamı

e-Faturada Karekod Zorunlu Mu? e-Arşiv Faturada Karekod Zorunluluğu Nedir?

 10 Eylül 2023 Pazar

e-Fatura, e-Arşiv Fatura vb. elektronik belgelerde "Karekod" bulunması zorunlu oldu.

Devamı

Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

 7 Temmuz 2023 Cuma

7 Temmuz 2023 tarihli resmi gazete ile Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

Devamı

Beyanname Verilme ve Ödeme Süreleri İle Form Ba-Bs Verilme ve E-Defter ve Beratların Yüklenme Süreleri Uzatıldı

 30 Mart 2023 Perşembe

Beyannamelerin Verme Ödeme, "Form Ba-Bs" Bildirimlerinin Verilme ve e-Defter Beratların yüklenme süreleri uzatıldı.

Devamı

GİB'den e-Defter, e-Arşiv Fatura Hakkında Duyuru!

 26 Mart 2023 Pazar

1 Temmuz tarihi itibariyle e-belge uygulamalarına dahil olan mükelleflerce, 30 Haziran 2020 tarihine ...

Devamı

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? Şahıs Şirketi Açma Maliyeti 2024

 21 Mart 2023 Salı

e-Devlet üzerinden şahıs şirketi kuruluş işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Devamı

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Kullanım Rekoru Kırdı!

 17 Mart 2023 Cuma

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konan elektronik uygulamalar kullanım rekoru kırdı.

Devamı

e-İrsaliyede Karekod Zorunlu Mu? İnternetten Mal ve Hizmet Satışı Yapanlarda Karekod Zorunluluğu

 20 Şubat 2023 Pazartesi

e-İrsaliye Karekod zorunlu mu? İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar için e-İrsaliye Karekodu zorunluluğu nedir?

Devamı
WhatsApp