Bulut bilişim veya başka bir ifadeyle çevrim içi bilgi dağıtımı; bilgisayarlar ve diğer aygıtlar için istenildiğinde kullanılan ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, bilişim hizmetlerinin genel adıdır.
Bulut teknolojisi, bilgisayarın sabit sürücüleri yerine internet üzerinden veri depolama temeline dayanmaktadır. En yaygın kullanım alanları veri depolama, yedekleme ve kurtarmadır.
Bulut'ta hızlıca yeni uygulamalar ve hizmetler oluşturabilirsiniz. Web, mobil ve API de dahil olmak üzere yeni uygulamalar oluşturabilir, dağıtabilir ve ölçeklendirebilirsiniz.
Ölçeği artırılabilen ya da azaltılabilen bulut bilişimi kullanarak oluşturduğunuz uygulamayı test edebilirsiniz. Ayrıca uygulama oluşturma ve test etmeye harcanan zaman ve maliyeti minimuma indirebilirsiniz.
Datanızı internetten, herhangi bir lokasyonda ve cihazda ulaşılabilir bir bulut saklama sistemine aktarabilirsiniz. Bulutta depolanan tüm veriniz maliyet açısından tasarruf etmenizi sağlar.
Bulut bilişimin en çok tercih edilen senaryolarından biri de yedekleme ve felaket kurtarma. Felaket kurtarma merkezi kurmak oldukça maliyetli bir iştir. Bulut teknolojisi sayesinde herhangi bir alt yapıya sahip olmadan ya da herhangi bir yatırım yapmadan bütün altyapınızı bulut'a yedekleyebilir veya replike edebilirsiniz. Böylelikle çok düşük maliyetlerde bir felaket kurtarmaya sahip olabilirsiniz.
Müşterilerinizle etkileşimlerinize yön verecek ve toplanan verilerden değerli sonuçlar elde edebilecek akıllı modelleri kullanabilirsiniz.
Mevcut tüm verilerinizi bulut'ta toplayabilir, makine öğrenimi ve yapay zeka gibi bulut hizmetlerini kullanarak verilerinizi analiz edebilirsiniz. Analizler sayesinde yeni projeler, yeni kampanyalar, küçülme veya büyüme gibi birçok farklı alanda başarılı kararlara imza atabilirsiniz.
Hizmet olarak yazılım SaaS (Software as a Service) kullanarak en son yazılım sürümlerini ve güncelleştirmeleri müşterilerinize istediğiniz zaman ve istediğiniz yerde sunabilirsiniz.
Yüksek çözünürlüklü ses ve görüntü (video) sayesinde tüm cihazlarda hedef kitlenizle dilediğiniz gibi bağlantı kurabilirsiniz.
Bulut Bilişim, yüksek güvenilirlik, kolay erişim ve düşük maliyet avantajları sunar.
Veri madenciliği, etkin veri toplama, depolama ve yorumlamaya dayanmaktadır.
Bulut Bilişim Nedir? Bulut Bilişim Hakkında Tüm Detaylar
Bulut bilişim hizmeti, 3 kategoriden oluşmaktadır. Iaas, Paas, SaaS Nedir? Ne Fayda Sağlar?
Bulut teknolojisi sayesinde her ölçekten firma erişmeleri muhtemel olmayan teknolojilere ulaşma imkanına sahip olur.
Büyük veri nedir? Büyük verinin özellikleri nelerdir? Veri analizi nedir? Büyük veri 5V nedir?
Zeka ve akıl gerektiren sorunlar yapay zeka sayesinde bilgisayar yardımıyla etkili bir biçimde çözülmektedir.
Bulut teknolojisi, dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı sağlar.
Girişimciler artık yazılımlara servet ödemek yerine bulut'tan kiralayıp kullandıkları kadar ödeme yapıyor.
Bulut bilişimin en yaygın kullanım alanları veri depolama, yedekleme ve kurtarmadır.
Sunucu, depolama, veri tabanı, ağ, yazılım gibi hizmetlerinin internet üzerinden sağlanmasıdır.