Çin'de ortaya çıkan ve hızla yayılan ölümcül koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle çalışanlarının sağlığını güvence altına almak isteyen, aralarında Twitter, Google, Facebook gibi dünya devi şirketlerinde olduğu çok sayıda kurum, evden çalışma modelini uygulamaya koydu.
Türkiye'de de çok sayıda şirket evden çalışma modelini uygulamaya başladı.
İş yerine gitme mecburiyeti olmadan, yalnızca internet bağlantısıyla mobil cihazlar veya bilgisayar kullanarak işleri yapmaya uzaktan ya da evden çalışmak denir. Evden çalışmak (home office, remote) olarak bilinse de kafe, restoran, otel, sahil, vs. internetin ve bilgisayarın olduğu her yerden çalışma imkanı sağlar.
Strategy Analytics'in araştırmasına göre, 2022'ye kadar tüm dünyada, mevcut iş gücünün % 42,5'i uzaktan çalışanlardan oluşacak. Tecla'nın yaptığı araştırmaya göre ise, evden çalışanlar, şirketlere senede ortalama 7 bin dolar tasarruf sağlıyor.
Şirketler çalışanlarının motivasyonu ve verimliliğini artırmak için farklı yöntemlere başvuruyor. Bunlardan bir tanesi de evden çalışmak. Uzak ofis çalışma modeli, çalışan verimliliğine olumlu etkileri kadar maliyet avantajı nedeniyle de birçok şirket tarafından uygulanıyor. Esnek çalışma koşulları ve çalışma zeminlerinde daha yüksek teknolojiye sahip olmak kuşkusuz verimi de motivasyonu da artırıyor. Bulut sistemleri üzerinden güvenli şekilde yapılan bağlantılarla şirketlerin iş süreçleri de hız ve çeviklik kazanıyor.
İş Kanunu'nun 14. maddesine göre: İşçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile iş yeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir.
İşveren, evden çalışma ilişkisiyle, çalışanın yaptığı işin mahiyetini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri konusunda personeli bilgilendirmek, eğitim vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sunduğu donanımla alakalı gereken iş güvenliği önlemlerini almakla sorumludur.
Evden çalışanın iş sözleşmesinde; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi, yeri, ücret ve ücretin ödenmesiyle alakalı konular, ekipman, işverenin işçiyle iletişim kurması, çalışma şartlarıyla alakalı hükümler yer almak zorunda.
Araştırmalara göre, Türkiye'de çalışanların %74'ü evden çalışmayı avantaj olarak görüyor. %52'si, evden çalışanların ofiste çalışanlardan daha fazla üretken olduklarına inanıyor.