GİB tarafından her firma için senelik olarak hazırlanan Vergi Levhası, mükelleflerin vergilendirmeye temel olan kazançları ve bu kazançlara denk gelen vergi tutarlarını gösteren bir evraktır.
Vergi Levhası, vergi mükellefi olan herkesin bulundurma mecburiyeti olduğu evraklardan biridir. Vergi levhasının içeriği ve şekli Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. Vergi levhası, her firma için GİB tarafından senelik olarak düzenlenir ve yükümlülerin İnternet Vergi Dairesi (İVD) adresine gönderilir.
VUK 5. maddesine göre, gelir vergisi yükümlüleri ile sermaye şirketleri her sene Mayıs ayı içerisinde vergiye esas olan kazanç miktarları ile vergi tutarlarını gösteren Vergi Levhasını almak mecburiyetindeler.
Vergi Levhasının asılma zorunluluğu yoktur buna rağmen dileyen mükellefler kendilerine ait vergi levhalarını iş yerlerine asabilir veya web sitelerinde yayımlayabilirler.
l. Ticari kazanç sahipleri
2. Zirai kazanç sahipleri (Gelir Vergisi Kanununun 52 nci maddesinin altıncı fıkrasında sözü edilen yazıhaneyi açmış olanlar)
3. Serbest meslek erbabı
Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınacak ve bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde her bir ortak için ayrı ayrı bulundurulacaktır.
l. Anonim şirketler
2. Limited şirketler
3. Eshamlı komandit şirketler
Mükellefin;
a) Adı ve soyadı
b) Ticaret unvanı
c) İş yeri adresi
ç) Vergi kimlik numarası
d) Bağlı bulunduğu vergi dairesi
e) Vergi türü
f) İşe başlama tarihi
g) Ana faaliyet kodu ve faaliyet türü
h) Faaliyet durumu (faal, terk, tasfiye halinde)
ı) Beyan edilen son üç yıla ait matrahlar ve bu matrahların ait olduğu takvim yılı için tahakkuk eden vergiler
i) Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından üretilecek onay kodu
Gelir ve kurumlar vergisi yükümlüleri tarafından beyannamelerinin verilmesinin ardından vergi levhası, GİB tarafından mevcut beyannameler kıstas alınarak düzenlenir ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına iletilir.
Mükellefler, internet vergi dairesinden bizzat kendileri ya da SMMM veya yeminli MM aracılığıyla, gelir vergisi mükellefleri için 1 Nisandan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Mayıstan itibaren, vergi levhalarını Mayıs ayının son gününe kadar alabilirler.
Vergi levhası almak için https://intvrg.gib.gov.tr adresine kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapın.
"Sorgulamalar" bölümünü açın.
Açılan pencerede yer alan "Vergi Levhası Oluşturma" seçeneğini tıklayınız.
Bu ekranda, mevcut vergi levhalarını görüntüleyebilir, bilgisayarınıza indirebilir ya da yazıcıdan çıktılarını alabilirsiniz.
Vergi Levhası sorgulama işlemi en çok merak edilen konuların başında geliyor. Vergi Levhası sorgulama işlemi, https://intvrg.gib.gov.tr/ adresinden yapılmaktadır.
Vergi Levhası almak ve bulundurmak mecburiyetinde olan mükelleflerin vergi levhasını bulundurmak zorunda oldukları yerlerde, yapılan denetimlerde bulundurma mecburiyetine uyulmadığının tespit edilmesi halinde her bir tespit için Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinin (4) numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası kesilecektir.