509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin 'e-Faturaya Geçiş Zorunluluğu' bölümünde yapılan değişiklikle Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç etken madde temin eden tüm mükellefler, e-Fatura kapsamına dahil edildi.
"e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu" kapsamına Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları ve benzeri) de alındı.
Buna göre, söz konusu kuruluşlar 1 Temmuz'dan itibaren, bu tarihten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayanlar ise söz konusu Kuruma fatura düzenlemeye başlamadan önce e-Fatura uygulamasına geçecek.
Bu sayede SGK tarafından sağlık hizmet sunucularına yönelik gerçekleştirilen belge teslimi, kontrol ödeme ve muhasebe süreçleri elektronik ortamda uçtan uca yönetilebilecek.
Vergi Usul Kanunu 509 numaralı tebliğde yapılan değişikliğe göre sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç ya da etken madde temin eden tüm mükellefler brüt satış hasılatına bakılmaksızın e-Fatura uygulamasına 01.07.2021 tarihi itibarıyla geçmek zorundadır.
Sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç etken madde temin eden tüm mükellefler 01/07/2021 tarihinden itibaren, brüt satış hasılatına bakılmaksızın e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
e-Fatura uygulamasına dahil olan mükellefler, uygulamaya dâhil oldukları tarihin 7'nci günü sonuna kadar, söz konusu faturayı kâğıt ortamda düzenleyebilirler.
Ancak aynı işlem için e-Fatura veya kâğıt ortamdaki faturadan sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir.
e-Fatura uygulamasına dahil olunan tarihin 7'nci gününden itibaren faturanın elektronik ortamda e-Fatura olarak düzenlenmesi zorunlu olup, kağıt ortamda belge düzenlenmesi halinde Kanunda yazılı cezalar uygulanır.
Sistemde arıza ya da kesinti olması halinde veya başka mücbir sebep durumlarında düzenlenmek üzere kafi miktarda kağıt fatura bulundurulması zorunludur.
Bu durum istisnai bir uygulama olup, kağıt fatura düzenlemeye başlamadan önce Gelir İdaresi Başkanlığı'na durumu izah eden bilgi ve belgelerle yazılı olarak bilgi verilmesi ve bu durumun süreklilik arz etmemesi gerekmektedir.
Zorunluluk getirildiği halde e-Fatura uygulamasına süresi içinde geçmeyen mükellefler ile e-Fatura şeklinde düzenlenmesi gereken faturayı, istisnai durumlar haricinde e-Fatura olarak düzenlemeyen ve almayan (matbu kağıt fatura olarak düzenleyenler ve alanlar dahil) mükellefler hakkında Kanununda öngörülen cezai hükümler uygulanır.