Vergi Usul Kanunu'na göre kendilerine kıymetli maden alım ve satım yapma yetkisi verilen müesseselere; kıymetli maden alımında "Kıymetli Maden Alım Belgesi", satımında ise "Kıymetli Maden Satım Belgesi" düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.
Ayrıca, mükelleflerin faaliyetlerini aksatmadan yürütmelerini sağlamak ve uygulamayı kolaylaştırmak amacıyla, söz konusu belgelerin döviz alım/satım belgesi ve kıymetli maden alım/satım belgesi olarak ayrı belgeler olarak değil, dileyen mükellefler tarafından döviz ve kıymetli maden alımında "Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi", satımında da "Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi" adı altında tek belge olarak düzenlemelerine imkan sağlanmıştır.
Dileyen mükellefler, Döviz Alım Satım Belgesi ve Kıymetli Maden Alım Satım belgelerini ayrı ayrı ya da tek bir belge şeklinde düzenleyebilmektedirler.
GİB tarafından yayımlanan 509 VUK Genel Tebliğinde değişiklik öngören taslak tebliğe göre; Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi, e-Döviz Alım-Satım Belgesi Uygulaması kapsamına alındı. 10.11.2021 tarihinde yayımlanan Taslak Tebligin 8. maddesinde; 509 VUK Tebliğin e-Döviz Alım-Satım Belgesi Uygulamasına İlişkin "IV.10.1. Genel Olarak" başlıklı bölümün birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenerek, mevcut ikinci fıkra da aşağıdaki şekilde değiştirildi.
"Bu uygulama, birinci fıkrada belirtilen mükelleflerden, aynı zamanda ilgili mevzuat dahilinde kıymetli maden alım/satım yapma yetkisi de bulunanlar bakımından, döviz ve kıymetli maden alım/satım işlemlerinde 385 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında tek belge olarak düzenlenebilen "Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi" ile "Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi"ni de kapsamaktadır.
Bu Tebliğde düzenlenen e-Döviz Alım/Satım Belgesi ile e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım Belgesi, yeni belge türleri olmayıp, kâğıt ortamdaki "Döviz Alım/Satım" ve birinci fıkradaki mükellefler tarafından düzenlenen "Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım" belgeleri ile aynı hukuki niteliklere sahiptir."
Bilindiği üzere Döviz Alım ve Satım faaliyetinde bulunan yetkili müesseselerin, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren düzenleyecekleri Döviz Alım ve Döviz Satım Belgelerini "e-Döviz Alım Belgesi" ve "e-Döviz Satım Belgesi" olarak düzenleme zorunluluğu getirilmişti.
Elektronik Döviz Alım Satım Belgesi hakkında ayrıntılı bilgi almak için e-Döviz Alım Satım Belgesi Nedir? Nasıl Düzenlenir? Geçiş Zorunluluğu Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Kıymetli Maden Alım Satım Belgelerinin en az bir asıl ve bir örnek olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Belgenin aslı, kıymetli maden alan veya satan kişiye verilir. Bu belgelerin ikiden fazla örnek olarak düzenlenmesi durumunda her birinin kaçıncı örnek olduğunun belirtilmesi gerekmektedir.
Kıymetli Maden Alım ve Satım Belgelerinde aşağıdaki bilgilerin bulunması zorunludur.
Kıymetli Maden Alım ve Satım Belgelerinde bulunma zorunluluğu olan bilgileri asgari olarak ihtiva etmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte 379 Sıra No'lu VUK Genel Tebliği ile Kıymetli Maden Alım ve Satım belgelerinde bulunma zorunluluğu getirilen bilgilerden; tutar ve bu tutara isabet eden katma değer vergisi bilgilerinin yerine, matrah konusunda meydana gelebilecek karışıkların önlemesine, verginin hesaplanmasına ve kontrolüne imkan verilmesine, kayıtların düzenli ve açık tutulmasının sağlanması amaçlarıyla, Katma Değer Vergisi hariç tutar, katma değer vergisi matrahı, hesaplanan katma değer vergisi ve katma değer vergisi dahil tutar bilgilerine yer verilmesi gerekmektedir.
Yetkili müesseseler, söz konusu belgeleri düzenlemek, gerekli kayıtları usulüne uygun olarak tutmak ve düzenlenen belgeler ile tutulan kayıtları en az 5 yıl süreyle saklamak zorundadır.
Kıymetli madenler ve taşlar; altın, gümüş, elmas, platin, paladyum vb. dir.
Belgenin yukarıda açıklanan şartlara uygun olarak düzenlenmediği ya da gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin belirlenmesi durumunda, mükellefler adına Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilir.
Kıymetli Maden Satım Belgesi örneğine ulaşmak için tıklayınız.