509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile kağıt ortamda düzenlenen Müstahsil Makbuzunun, e-Belge olarak düzenlenmesi ile kağıt ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesi ayrıca GİB'e elektronik ortamda iletilmesi veya raporlanabilmesi ile ilgili usul ve esaslar düzenlenmiştir.
2021 e-Müstahsil Makbuzu Zorunluluğu Nedir? 2021 e-Müstahsil Makbuzu Geçiş Tarihleri Nedir?
- 2020 veya müteakip yıllarda e-Fatura uygulamasına geçen ve Müstahsil Makbuzu düzenleme zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına geçmek zorundadır.
- 01/01/2020 tarihi itibariyle 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler, uygulamaya geçtikleri ayın sonundan itibaren Müstahsil Makbuzlarını e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlemek zorundadır.
- Gelir İdaresi Başkanlığı'nca kendilerine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içinde e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına dahil olması gerekmektedir.
e-Müstahsil Makbuzu düzenlememe cezası?
Zorunluluk getirildiği halde e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına süresi içinde geçmeyen mükellefler ile e-Müstahsil Makbuzu şeklinde düzenlenmesi gereken Müstahsil Makbuzunu, istisnai durumlar haricinde e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlemeyen ve almayan (matbu kağıt Müstahsil Makbuzu olarak düzenleyenler ve alanlar dahil) mükellefler hakkında Kanununda öngörülen cezai hükümler uygulanır.

