e-Fatura, veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre bir faturada yer alması gereken bilgileri içeren, satıcı ve alıcı arasındaki gönderiminin GİB üzerinden gerçekleştirildiği e-Belgedir.
e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin, birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları e-Fatura olarak düzenlemeleri, göndermeleri ve almaları zorunludur.
Düzenlenmesi, müşteriye verilmesi, müşteri tarafından da istenmesi ve alınması zorunlu olan faturanın, kağıt belge yerine dijital ortamda, elektronik belge olarak düzenlenmesi, alıcıya iletilmesi ve elektronik ortamda saklanması ve ibraz edilmesine olanak tanıyan uygulamadır. e-Fatura sistemi, belirlenen standartlara uygun e-Faturaların, gönderen ve alıcı arasında güvenli ve sağlıklı bir şekilde iletimini sağlamak maksadı ile oluşturulan uygulamaların genel adıdır.
397 Sıra no'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile hayata geçirilen e-Fatura Uygulamasına, Mali Mühür Sertifika temin işlemlerini tamamlayarak dahil olan kullanıcılara e-Fatura mükellefi denir.
e-Fatura mükellefi hakkında ayrıntılı bilgi almak için e-Fatura Mükellefi Kimdir? e-Fatura Mükellefi Nasıl Sorgulanır? yazımızı okuyabilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan ve sürekli güncellenen e-Fatura, kayıtlı kullanıcı sorgulama işlemini ilgili sayfalardan Vergi Kimlik Numarası veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik No ile Güvenlik Kodu girerek yapabilirsiniz.
e-Fatura Kayıtlı Kullanıcı Sorgulamak için tıklayınız.
e-Fatura elektronik ortamda düzenlenerek alıcıya elektronik ortamda gönderilir. Faturada muhtemel bir hata olması durumunda elektronik ortamda iptal veya itiraz edebilirsiniz. Faturaların arşivlenmesi de yine elektronik ortamda yapılmaktadır.
Dünyada en çok kullanılan ticari belge Fatura'dır. e-Fatura ile kağıt ortamda düzenlenen faturalar elektronik ortamda oluşturularak alıcıya gönderilir. Bu sayede iş süreçleri hızlanır, zaman ve maliyet avantajı sağlar. Kağıt, mürekkep, zarf, postalama, arşivleme, mutabakat vs. iş yükü ve maliyetlerine katlanmak zorunda kalmazsınız.
e-Faturayla dakikalar içinde fatura düzenleyebilir ve müşterinize iletebilirsiniz. Olası hatalarda anlık olarak müdahale eder, hatalardan kaynaklanan gecikmelerin önüne geçersiniz. Tahsilatlarınız hız kazanır ve nakit akışınızı daha sağlıklı yönetebilirsiniz. Kanunen 10 yıl boyunca saklanması gereken faturalar elektronik ortamda saklanır. İstenildiğinde geçmiş tarihli faturalarınıza anlık olarak erişim sağlarsınız.
Mysoft'un Ön Muhasebe ve e-Belge uygulamalarını tek arayüzde %100 mobil ve tablet desteği ile hemen kullanmaya başlayabilir ve Mysoft'un ayrıcalıklı müşterileri arasında yerinizi alabilirsiniz.
e-Fatura zorunluluk kapsamında olan veya e-Fatura uygulamasına gönüllü dahil olmak isteyen mükellefler e-Fatura kesebilirler.
"2022 yılı içinde zorunlu olarak e-Fatura uygulamasına geçen mükelleflerin Ocak 2023 yılı itibariyle e-Defter uygulamasına da geçmeleri zorunludur."
e-Fatura uygulamasını kullanabilmek için öncelikle Mali Mühür veya Elektronik İmzaya sahip olmak gerekir. Daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı'na e-Fatura canlı ortam başvuru formu doldurularak başvuru yapılmalıdır. Başvuru kabul edildikten sonra ise e-Fatura aktivasyonu geçekleştirilerek e-Fatura kesmeye başlayabilirsiniz.
e-Faturaya başvuru yapabilmek için öncelikle tüzel kişilerin, Kamu Sertifikasyon Merkezi'nden ( https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinden başvurabilirsiniz) mali mühür temin etmeleri, gerçek kişilerin ise e-İmza almaları gerekmektedir.
Mali mühür ve e-İmza sahibi iseniz e-Fatura başvurusunu Gelir İdaresi Başkanlığının https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ adresinden yapabilirsiniz.
e-Fatura başvurusu hakkında detaylı bilgi almak için e-Fatura Başvuru Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
e-Fatura Portalına giriş yapmak için tıklayınız.
GİB Portal'a giriş hakkında ayrıntılı bilgi almak için GİB Portal'a giriş nasıl yapılır? GİB Portaldan e-Fatura Nasıl Kesilir? yazımızı okuyabilirsiniz.
e-Fatura kullanıcıları GİB Portal veya Özel Entegratörler aracılığıyla e-Fatura kesebilir ve alıcıya gönderebilirler.
Mükellefler, e-Fatura Portalı aracılığı ile e-Fatura oluşturabilir ve oluşturulan e-Faturaları sistemde kayıtlı kullanıcılara gönderebilirler. Ayrıca harici programlar aracılığı ile UBL-TR formatına uygun olarak oluşturulan ve Mali Mühür ile onaylanan faturaları Portala yükleyerek alıcısına gönderebilir, alabilir ve tüm e-Faturaları elektronik ortamda arşivleyebilirler.
GİB Portal'dan e-Fatura düzenleme konusunda detaylı bilgi almak için GİB Portal'a giriş nasıl yapılır? GİB Portaldan e-Fatura Nasıl Kesilir? yazımızı okuyabilirsiniz.
%100 mobil ve tablet desteği sağlayan Mysoft e-Fatura ile dilediğiniz yerden ve istediğiniz zamanda online e-Fatura kesebilir, size gönderilen faturaları alabilirsiniz. Ayrıca Ön Muhasebe ve e-Fatura uygulamasını tek arayüzde kullanabilirsiniz.
Noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak KEP sistemi ile yapılan ihbar veya ihtarlar ile e-Belge iptal işlemlerinin elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemine bildirilmesi zorunludur.
e-Fatura uygulamasında iptal işlemleri, ticari fatura senaryosunda düzenlenen faturalara, faturanın alıcıya iletildiği tarihten itibaren 8 günlük süre içinde e-Fatura sistemi içinden "Ret Uygulama Yanıtı" ile iptal işlemi yapılmaktadır.
Ticari Fatura Senaryosu dışında düzenlenen e-Faturalar ile ilgili olarak, e-Fatura İptal Portali aracılığı ile e-Faturaya taraf mükelleflerin, e-Faturanın alıcısına iletildiği tarihten itibaren 8 günlük süre içerisinde Mali Mühür ya da Elektronik İmzalarını kullanmak suretiyle, iptal talebi oluşturabilirler ve kendilerine iptal talebi iletilen e-Faturalara ilişkin iptal taleplerini onaylayabilirler. 8 günü aşan sürelerde sistem talep oluşturulmasına ya da talebin onaylanmasına imkan vermemektedir.
e-Fatura İptal Portalına ulaşmak için tıklayınız
Fatura Uygulaması İptal, İhtar, İtiraz Bildirim Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.
e-Faturaya geçmek için TÜBİTAK'tan Mali Mühür satın almanız gerekir. Mali Mühür ücretleri 3 yıllık olup, 3 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Mali Mühür fiyatları hakkında bilgi almak için 2021 Mali Mühür Ücreti Ne Kadar? yazımızı okuyabilirsiniz.
Bir ayda 500 fatura kesebileceğiniz e-Fatura Portalını kullanmanız durumunda ek bir ücret ödemeniz gerekmez. Ancak e-Fatura saklama ücreti ve muhasebe yazılımına ek modül maliyeti gibi maliyetleri sizin karşılamanız gerekir.
e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin, birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları e-Fatura olarak göndermeleri ve almaları zorunludur.
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler, uygulamaya kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için kağıt ortamında fatura (e-Arşiv uygulamasına dahil olanlar ve dahil olma zorunluluğu getirilenler ise ilgili uygulamaya dahil oldukları tarihten itibaren e-Arşiv Fatura) düzenlemek zorundadırlar.
e-Fatura sorgulama işlemini, efatura.gov.tr adresinde yer alan e-Fatura görüntüleyici programıyla yapabilirsiniz. e-Fatura sorgulama işlemiyle ilgili detaylı bilgi için e-Fatura Sorgulama, Doğrulama Nasıl yapılır? ve e-Fatura Görüntüleyici Nedir? e-Fatura Görüntüleme Nasıl Yapılır? yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Konu hakkında detaylı bilgi almak için Temel ya da Ticari Fatura Senaryosu Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Reddedilen e-Fatura alıcı için yok hükmünde olduğundan muhasebe kayıtlarına alınmaması, alınmış ise muhasebe standartlarına uygun olarak kayıtların düzeltilmesi gerekmektedir. Gönderen ise e-Faturayı kayıtlarından ters kayıtla çıkarmalıdır.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olan mükellefler, uygulamaya dahil oldukları tarihten itibaren 7 gün sonuna kadar kağıt fatura kesebilirler. Ancak 7. günün sonundan itibaren belgelerin elektronik olarak düzenlenmesi zorunludur. Aksi halde Kanunda yazılı cezalar tatbik edilmektedir.
e-Fatura, zaman kaybına yol açan ve operasyonel süreçleri sekteye uğratan durumlarda e-Ticaret firmaları için nihai çözümdür. e-Fatura uygulaması, e-Ticaret firmalarının faturaları hızlı bir şekilde hazırlayarak, elektronik ortamdan müşteriye göndermelerine imkan tanır.
GİB tarafından yayımlanan Tebliğ ile Ocak 2020 tarihinden itibaren hem geleneksel yöntemlerle ticaret yapan hem de internet üzerinden ticaret yapan pek çok firma zorunluluk kapsamına alındı.
İnternet üzerinden satış yapanlara e-Fatura zorunluluğu hakkında detaylı bilgi almak için e-Ticarette e-Fatura Zorunluluğu 2021 ve e-Fatura Geçiş Zorunluluğu Nedir 2021 e-Fatura Başvuru Nasıl Yapılır? yazılarımızı okuyabilirsiniz.
e-Faturanın geçerli hâli GİB üzerinden başarıyla geçmiş XML'idir. Faturanın GİB üzerinden başarıyla geçip geçmediğinin kontrol edilebilmesi, e-Fatura uygulamasında olmayanlar tarafından da sorgulanabilmesi yalnızca fatura XML'i üzerinden, e-Fatura Görüntüleyici programı aracılığıyla yapılabilmektedir.
e-Fatura görüntüleme nasıl yapılır konusu hakkında ayrıntılı bilgi almak için e-Fatura Görüntüleyici Nedir? e-Fatura Görüntüleme Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
e-Arşiv ve e-Fatura hakkında detaylı bilgi almak için https://www.mysoft.com.tr/e-arsiv ve https://www.mysoft.com.tr/e-fatura sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.
Kamudaki dijital dönüşümün en önemli ayağı olan e-Fatura kullanmak sayısız avantajı da beraberinde getirir. e-Fatura kullanmanın faydaları hakkında detaylı bilgi almak için
e-Fatura Kullanmanın Avantajları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.
e-Faturanın dezavantajları aslında yoktur. Sadece e-Fatura'yı kullanabilmek için Mali Mühür temin edilmesi gerekmektedir. Şahıs şirketleri Elektronik İmza ile faturalarını oluşturabilirler.
Gönüllü olarak e-Fatura kullanıcısı olanlar e-Fatura uygulamasına geçiş yaptıktan sonra elektronik fatura uygulamasından çıkamazlar.
GİP Portal yönetimini kullanan e-Fatura mükellefleri bir ayda 500 adet e-Fatura düzenleyebilir ve faturalar sistemde sadece 6 ay boyunca saklanır. Şayet bir ayda daha fazla e-Fatura düzenliyorsanız Özel Entegratör hizmeti almanız gerekmektedir.
Java kurulumu gerektirmeyen kolay aktivasyona sahip Mysoft e-Faturaya hemen şimdi geçebilirsiniz.
GİB Portal üzerinden aylık olarak 500 adet e-Faturayı ücretsiz olarak kesebilirsiniz.
e-Fatura yararlanma yöntemlerinden Özel Entegratör tercih edilmesi durumunda e-Fatura göndermek ve almak için kontör kullanılmaktadır. e-Fatura kontör bazında ücretlendirilmektedir. Gönderilen ve alınan her e-Fatura birer kontör değerindedir. 1 Fatura 1 Kontör olarak uygulanmaktadır.
Mysoft Kontör fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kayıtlı kullanıcısı olmayan mükellefler, 5 Bin TL, 30 Bin TL ve üzeri düzenleyecekleri faturaları e-Belge Portalından e-Arşiv Fatura kapsamında düzenleyebilmektedirler.
e-Belge düzenleme Portalına Mali Mühür veya e-İmza kullanım zorunluluğu olmadan, İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) kullanıcı kodu ve şifresi kullanılarak girilebilmektedir. İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi bulunan mükelleflerin herhangi yeni bir başvuru yapmasına gerek yoktur. Bu kod ve şifresi henüz bulunmayan mükellefler ise ivd.gib.gov.tr adresinden gerekli işlemleri yaparak kullanıcı kodu ve şifrelerini alabilirler.
Önceden edinilmiş olan İnternet Vergi Dairesi, Hazır Beyan sistemi, Defter Beyan Sistemi veya E-Beyanname sistemi şifreniz var ise sisteme kayıt olmanıza gerek bulunmaksızın şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.
İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapabilmek için Kullanıcı Girişi kısmına T.C. Kimlik No/Vergi No/Kullanıcı Kodu ve Şifre bilgisi alanları doldurulduktan sonra İnteraktif Vergi Dairesine Giriş alanına tıklanır ve sisteme giriş sağlanarak ana sayfa ekranına geçiş yapılır.
İnteraktif Vergi Dairesinden İlk defa şifre alınacaksa:
Şifre gerçek ve tüzel kişilerce hem https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden hem de vergi dairesinden alınabilir. Sistem üzerinden ilk defa kullanıcı kodu ve şifre alınacak ise Kayıt Ol alanından kullanıcı kodu, şifre ve parola bilgileri oluşturulur. Açılan sayfada Gerçek kişi kayıt işlemleri ve Tüzel kişi kayıt işlemleri adımları yer alır.
Gerçek kişi şifre işlemleri:
Tüzel kişi kayıt işlemleri:
İnteraktif Vergi Dairesine e-Devlet şifresi ile Giriş yapmak istenirse:
Sisteme e-Devlet şifresi ile giriş yapılmak istendiğinde e-Devlet Şifresi ile Giriş butonu tıklanarak e-Devlet sayfasından giriş yapılır. İlk defa giriş yapıldığında taahhütname okunarak Onaylıyorum alanı tıklanır ve sisteme giriş sağlanır.
İnteraktif Vergi Dairesi kullanımıyla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.