Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No 535) Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ ile e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğunda düzenleme yapıldı.
Tebliğ ile 2018, 2019 ya da 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL, 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri brüt satış geliri olan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu kapsamına alındı.
Ayrıca, kendi internet sitelerinde ve diğer her türlü elektronik ortamda mal ya da hizmet satışı yapan mükelleflerden 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar uygulama kapsamına alındı.
1/3/2022 tarihinden itibaren e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarının 5 Bin TL'yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından ise 213 Sayılı Kanunun 232 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen, işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutarı (2022 yılı için 2.000 TL) aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine, Gelir İdaresi Başkanlığının e-Belge Portali üzerinden veya Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi sistemleri ile entegrasyonu sağlayan Özel Entegratör kuruluşların bilgi sistemleri aracılığıyla elektronik ortamda e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunlu oldu.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçiş yapmak zorundalar.
2022 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar, ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
2022 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayanlar ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
2022 yılı içinde zorunlu olarak e-Fatura uygulamasına geçen mükelleflerin 1 Ocak 2023 itibariyle e-Defter uygulamasına da geçmeleri zorunludur.
e-Faturaya nasıl geçiş yapılır konusunda detaylı bilgi almak e-Fatura Başvuru Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
e-Arşiv Faturaya geçiş yapmak için e-Arşiv Fatura Başvuru Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
1 Mart 2022 tarihinden itibaren, e-Belge uygulamalarına dahil olma zorunluluğu bulunmayan mükelleflerin, vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen e-Arşiv Faturalar için 5 Bin TL, vergi mükellefi olanlara düzenlenen e-Arşiv Faturalar için 2 Bin TL'dir.
Vergi Usul Kanunu 353. maddesi kapsamında elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-SMM, e-MM ve e-Bilet belgelerinin, kağıt olarak düzenlenmesi, gönderilmesi ve alınması halinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
e-Fatura düzenlememenin cezası hakkında ayrıntılı bilgi almak için 2022 e-Fatura Düzenlememe Cezası Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe (Sıra No 535) ulaşmak için tıklayınız.