Vergi Levhası Nedir? Vergi Levhası Nasıl Oluşturulur?

Vergi Levhası Nedir? Vergi Levhası Nasıl Oluşturulur?

Vergi mükellefleri tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konuların başında vergi levhası geliyor. Vergi levhası nedir, nasıl alınır, vergi levhası nasıl sorgulanır, e vergi levhası oluşturma nasıl yapılır, vergi levhasında bulunması gereken zorunlu bilgiler nelerdir, e-Devlet üzerinden vergi levhası görüntülenir mi, vergi levhası bulundurmamanın cezai müeyyidesi var mı? Tüm bu sorular ve çok daha fazlasını bulabileceğiniz rehber niteliği taşıyan yazımızı sizin için derledik. Keyifli okumalar dileriz.

Vergi levhası nedir?

Vergi levhası, gelir vergisi mükellefleri ile sermaye şirketlerinin her sene 5. ayın sonuna kadar vergi tarhına esas olan gelir tutarlarıyla bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren belgedir. Vergi levhası kısaca, kazanca isabet eden vergi miktarını gösteren belgedir.

Vergi levhası kimlere zorunlu? Kimler vergi levhası almak zorundadır? Vergi levhasını kimler bulundurmak zorunda?

Kurumlar Vergisinde :

  • Anonim şirketler
  • Limited şirketler
  • Eshamlı komandit şirketler

Gelir Vergisinde :

  • Ticari kazanç sahipleri
  • Zirai kazanç sahipleri
  • Serbest meslek erbabı

Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınmalıdır. Ayrıca VUK Genel Tebliğ (Sıra No 408)'de sayılan yerlerde her bir ortak için ayrı ayrı bulundurulması gerekir.

Kimler vergi levhası almak zorunda değildir? Kimler vergi levhası alamaz? Vergi levhası kimlere verilmez?

Yukarda saydığımız mükellef grupları için vergi levhası almak ve bulundurmak zorunludur. Bu mükellef gurupları haricinde olanlar vergi levhası alamaz.

Vergi levhasını bulundurma zorunluluğu vardır ancak asılma zorunluluğu yoktur. Dileyen mükellefler kendilerine ait vergi levhalarını işyerlerine asabilir ya da web sitelerinde yayımlayabilirler.

Vergi levhalarında bulunması gereken zorunlu bilgiler nelerdir?

Mükellefin; adı ve soyadı, ticaret unvanı, iş yeri adresi, vergi kimlik no, bağlı olduğu vergi dairesi, vergi türü, faaliyete başlama tarihi, faaliyet kodu ve türü, faaliyet durumu, beyan edilen son 3 yıla ait matrahlar ve tahakkuk eden vergiler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından üretilecek onay kodu.

Vergi levhası nasıl oluşturulur? Nasıl vergi levhası alınır? e-Vergi levhası oluşturma

Vergi levhası oluşturma işlemini, "İnternet Vergi Dairesi" ya da "İnteraktif Vergi Dairesi" üzerinden yapabilirsiniz. e-Vergi levhası oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Bu arada "İnternet Vergi Dairesi" ve "İnteraktif Vergi Dairesi" GİB tarafından dijital.gib.gov.tr çatısı altında toplandı. Tüm bu işlemleri ilerleyen tarihlerde dijital.gib.gov.tr adresinden kolaylıkla yapabilirsiniz.

  • İnternet Vergi Dairesi (intvrg.gib.gov.tr ) ya da İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) sayfasına girin.
  • Şifre ve kullanıcı kodu ile giriş yapın.
  • Sorgulamalar bölümünden e-Vergi Levhası Oluştur'u seçin. (Mükellefin o tarihe kadar var olan bütün vergi levhaları ve onay kodları ekrana gelecektir.)
  • Vergi levhası oluşturmak istediğiniz yıla ait vergi levhasını görüntüleyin.
  • e-Vergi levhası oluşturulur ve görüntülenir.

Vergi levhası görüntüleme nasıl yapılır? Vergi levhası sorgulama, e vergi levhası oluşturma, e vergi levhası doğrulama

Vergi levhasını e-Devlet veya GİB üzerinden aşağıdaki şekilde sorgulayabilir ve görüntüleyebilirsiniz. Sorgulanan mükellefin son üç yıla ait vergi levhalarının listesi ekrana gelecektir. Listeden görüntülemek istediğiniz yıla ait levhanın yanında bulunan görüntüle butonuna tıklayarak vergi levhasını görüntüleyebilirsiniz.

e-Devletten vergi levhası sorgulama nasıl yapılır? e-Devletten vergi levhası nasıl alınır?

e-Devlet'e TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın

"Vergi levhası sorgulama" ekranına gidin

Mükellefin VKN ya da TC kimlik numarasını girin

Mükellefin vergi kimlik numarasını doğruladıktan sonra vergi kimlik numarasının doğruluğunu, faal mükellef olup olmadığını ve unvanını görebilirsiniz.

E-VERGİ LEVHASI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ

GİB üzerinden vergi levhası sorgulama nasıl yapılır? GİB vergi levhası

GİB üzerinden vergi levhası sorgulama işlemini buradan yapabilirsiniz.

Vergi levhası nasıl alınır? Vergi levhası çıktısı alma, vergi levhası indirme

Yukarıda ayrıntılarıyla anlattığımız vergi levhasını oluşturduktan sonra e-Vergi levhasını bilgisayara indirebilir veya yazıcıya göndererek çıktısını alabilirsiniz.

Home ofis vergi levhası nasıl alınır? Home Ofis vergi levhası alma

Hem ev hem de iş yeri olarak kullanılan Home Ofislerde çalışan işletmeler genellikle şahıs veya sermaye şirketi olarak kurulur. Gelir ya da kurumlar vergisi mükellefi olan Home Ofis işletmelerinin vergi levhaları yukarıda anlatıldığı gibi İnternet Vergi Dairesi veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden alınmaktadır.

Vergi levhası adres değişikliği nasıl yapılır?

Şirketinizin ticaret unvanı, iş yeri adresi, bağlı olduğunuz vergi dairesi, ana faaliyet kodu veya faaliyet türünün değişmesi durumunda yeni vergi levhalarınızı İnternet Vergi Dairesinde (dijital.gib.gov.tr) bu işlem için hazırlanan menüyü kullanarak vergi levhalarınızı oluşturabilir ve çıktısını alabilirsiniz.

e-Vergi levhası sorgulama

dijital.gib.gov.tr adresini kullanarak e vergi levhası sorgulama işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Vergi levhası ücreti ne kadar? Vergi levhası ne kadar tutar? Vergi levhası kaç TL?

Şirket kuruluş işlemleri sırasında vergi levhası almanın maliyeti şirketlere göre değişiklik gösterir. Noter tarafından onaylı olarak alınan vekaletname ya da imza beyannamesi, defter bedeli ve damga vergisi gibi pek çok resmi belge ayrı ayrı ücretlendirmeye sahiptir. Örneğin şahıs şirketleri için çıkarılan vergi levhasında maliyetler daha az olabilirken limited ya da anonim şirketlerinde bu rakam değişiklik gösterebilir.

Vergi levhası alma ücreti ne kadar? Vergi levhası ücreti

Mevcut şirketiniz için İnternet Vergi Dairesinden kendiniz ya da yetkili Muhasebeci, SMMM ya da YMM aracılığıyla vergi levhasını ücretsiz olarak yazdırabilirsiniz. Bu şekilde alınan vergi levhalarının tasdik edilmelerine gerek yoktur. Vergi levhalarının üzerinde bulunan sistem tarafından verilmiş olan Onay Kodu vergi levhasının tasdiki hükmündedir.

Vergi levhası hangi kurumdan alınır?

Vergi levhasını Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına ait dijital.gib.gov.tr adresinden veya bağlı bulunduğunuz Esnaf/ Sanatkarlar Odasından alabilirsiniz.

Vergi levhası kaç günde çıkar?

Gelir ya da kurumlar vergisine tabi mükelleflerin vergi levhası 1 ay içerisinde çıkar. Şahıs şirketleri ise kuruldukları gün vergi levhası alabilirler.

Vergi levhası kaç sene geçerli?

Vergi levhasının geçerlilik süresi 1 yıldır. Vergi levhası alma mecburiyetinde olan mükellefler her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.

Vergi levhası yaş sınırı var mı? 18 yaş altı vergi levhası alabilir mi?

İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır. 18 yaşından küçüklerin esnaf olmalarında vasi veya temsilcileri olduğu sürece hiçbir sorun yoktur.

Vergi levhasına nereden bakılır?

Vergi levhasına e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) veya GİB (dijital.gib.gov.tr) üzerinden bakabilirsiniz. Ayrıca son 3 yıla ait vergi matrahını ve tahakkuk eden vergileri görüntüleyebilirsiniz.

Vergi levhası sicil no nerede yazar?

  • ivd.gib.gov.tr adresine girin.
  • ‘Doğrulamalar’ bölümü seçin.
  • Açılan listeden ‘Vergi Kimlik Numarası Sorgulama’ seçin.
  • Görüntülenen ekranda gerekli bilgileri girin.
  • Sorgula butonunu tıklayın.

Vergi levhası nereden çıkar? Vergi levhası nereden çıkarılır?

Vergi levhasını internet üzerinden www.turkiye.gov.tr'den veya varsa bağlı bulunduğunuz Esnaf/Sanatkarlar Odasından çıkartabilirsiniz.

Vergi levhası kaç yılda bir yenilenir?

Vergi levhasının geçerlilik süresi 1 yıldır. Vergi levhası alma zorunluluğu olan mükellefler her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.

Kimlerin vergi levhası olur?

Gelir vergisine tabi tutulan ve: Ticari kazanç elde edenler, Zirai kazanç elde edenler, Serbest meslek erbabı ve adi ortaklık, kolektif ve adi komandit işletmelerinde ortak statüsünde olanların vergi levhası olur.

İlgili Tebliğ'e ulaşmak için tıklayınız.

Güncel vergi levhası nasıl alınır?

Güncel vergi levhası Gelir İdare Başkanlığı'nın web sitesinden alınır. Web sitesinin sorgulama ekranında bulunan “Vergi Levhası Oluşturma” ekranına tıklayarak giriş yaparak, gelir vergisi ya da kurumlar vergi levhası için gerekli bilgiler doldurulduktan sonra vergi levhası talebinde bulunulur.

Vergi levhası asma zorunluluğu ne zaman kalktı mı?

Vergi levhasının asılma zorunluluğu yoktur, ancak isteyen mükellefler kendilerine ait vergi levhalarını işyerlerine asabilir veya web sitelerinde yayımlayabilirler.

Basit usulde vergi levhası olur mu? Basit usule tabi olan mükelleflerde vergi levhası

213 sayılı VUK'nun 5. maddesinde, gelir vergisi mükellefleri (kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketlerinin her sene Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorunda oldukları belirtilmiştir. Basit usule tabi mükelleflerin 1/1/2021 tarihinden itibaren 193 sayılı Kanunun 46 ncı maddesine göre tespit edilen ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden ve bu kazançlar için yıllık beyanname verilmeyeceğinden, bu kapsamda bulunan mükelleflerin ticari kazançları üzerinden vergi tarhiyatı yapılması söz konusu değildir. Dolayısıyla, ticari kazançları vergi tarhına esas olmayan basit usule tabi mükelleflerin vergi levhası alma zorunlulukları bulunmamaktadır.

İlgili Tebliğ'e ulaşmak için tıklayınız.

Matrahsız vergi levhası ne anlama gelir? Vergi levhası neden matrahsız ne demek?

İlgili dönemde şirkete ait vergi çıkmaması anlamındadır. Şirketin kar etmediğinin göstergesidir.

Vergi levhasını kim verir?

Vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından mükellefler adına 1 yıllığına düzenlenir.

İlk defa vergi levhası nasıl alınır?

Vergi levhasını Yeminli Mali Müşavir veya bağlı olduğunuz Esnaf ve Sanatkarlar Odasından alabilirsiniz. Bununla birlikte vergi levhasını internet üzerinden de alabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinin sorgulama ekranında bulunan “Vergi Levhası Oluşturma” ekranına tıklayarak giriş yapabilir, gerekli bilgiler doldurulduktan sonra vergi levhası oluşturabilirsiniz.

Şahıs vergi levhası nasıl çıkarılır?

Serbest meslek sahibi kişiler veya şahıs şirketleri de vergi levhalarını GİB web sitesi üzerinden oluşturabilirler. Gerekli bilgi ve belgeler siteye eklenerek vergi levhası oluşturma talebinde bulunabilirler.

Şahıs şirketi vergi levhası kaç günde çıkar?

Vergi levhası alma süresi şirketlere göre değişkenlik göstermektedir. Gelir vergi levhası ya da kurumlar vergi levhası için gerekli olan süre 30 iş günüdür. Ancak, şahıs şirketleri için gerekli olan vergi levhası 1 iş günü içerisinde alınabilir.

e-Ticaret firmaları için vergi levhası zorunlu mu?

e-Ticaret yapanlar vergi mükellefi olduklarından ve basit usul vergi hükümlerine tabi olmadıklarından dolayı vergi levhası almak ve bulundurmak zorundadır.

Adi ortaklığın vergi levhası olur mu? Adi ortaklık vergi levhası

Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınmalıdır.

İlgili Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

Vergi levhası hangi ayda yenilenir? Vergi levhası en geç hangi tarihe kadar alınmak zorundadır?

Vergi levhaları sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra mükellefler, her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi levhasını almak zorundadırlar. Mükelleflerin vergi levhalarını Mayıs ayının son gününe kadar yazdırmaları gerekmektedir.

Vergi levhası neden alınır?

Vergi levhası bir mükelleflerin ne kadar kazandığını ve ne kadar vergi ödediğini gösterir. Bu belge sayesinde mükellef kazancını belgeleyebilir, vergiye tabi tutulduğunu ispat ederek kazancının yasal olduğunu kanıtlayabilir.

Vergi levhasında NACE kodu nerede yazar? Vergi levhasında NACE kodu nerede yazar?

Vergi levhası üzerinde bulunan “ana faaliyet kodu ve adı” bölümündeki 6 satırlık kod firmanızın NACE kodudur.

Kaç çeşit vergi var? Kaç tane vergi var?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın güncel listesine göre 200'ü aşkın vergi türü vardır. Başlıca vergi çeşitleri ise 7 tanedir ve en bilinenler arasında bu 7 vergi bulunur. Listede ilk sırada 0001 kodlu gelir vergisi ya da 'yıllık gelir vergisi' bulunur.

  • Gelir Vergisi
  • Kurumlar Vergisi
  • KDV (Katma Değer Vergisi)
  • ÖTV (Özel Tüketim Vergisi)
  • MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi)
  • Damga Vergisi
  • Emlak Vergisi

Türkiye’de kaç tane vergi dairesi var?

Ülkemizde 448 Vergi Dairesi Müdürlüğü bulunmaktadır.

Kaç çeşit vergi mükellefi var?

Vergi mükellefleri; vergi türlerine göre mükellefler ve mükellefiyet türlerine göre mükellefler olmak üzere iki guruba ayrılmaktadır.

Vergi türlerine göre mükellefler

  • Gelir Vergisi mükellefleri
  • Kurumlar Vergisi mükellefleri
  • Katma Değer Vergisi mükellefleri
  • Özel Tüketim Vergisi mükellefleri
  • Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi mükellefleri
  • Veraset ve İntikal Vergisi mükellefleri
  • Emlak Vergisi mükellefleri
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefleri
  • Damga Vergisi mükellefleri

asdfasdf

  • Tam mükellefiyet
  • Dar mükellefiyet

Vergi levhası almama ve bulundurmamanın cezası var mı?

Vergi levhası alma ve bulundurma zorunluluğu bulunan mükelleflerin, yapılan denetimlerde vergi levhası bulundurma zorunluluğuna uyulmadığının belirlenmesi durumunda VUK'nun 353 üncü maddesinin (4) numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası düzenlenir.

Vergi levhası tebliği

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ (Sıra No 408) ulaşmak için tıklayınız.

Portal Giriş
whatsapp icon WhatsApp